Se začátkem chřestové sezóny a koncem dubna začal i Chřestfest. 11 restaurací v Praze, Brně a Ostravě má od 30. dubna do 20. května v nabídce tříchodové chřestové menu, s rezervací přes Alakarte vždy za 290 Kč. Z nabídky jsem vyzkoušela 5 pražských restaurací (Mlsnou kavku, Amade, Il Convento, Ambroisie a Fluidum) a všechny mě potěšily. Některé více, některé méně. Doufám, že 15 chřestových chodů za 5 dní ještě nevede k předávkování, pár dní pauzu si teď ale asi dám. Tak jestli vás zajímá, co mi chutnalo a jak to vypadalo, čtěte dál…

Mlsná kavka

První chřest menu jsme ochutnali v Mlsné kavce, pochopitelně komplet vegetariánské:

  • Slané větrníčky gratinované ementálem plněné chřestovým mousse
  • Rizoto na růžovém víně s grilovaným zeleným chřestem
  • Chřestový bavarois z redukce z Grand Marnier likéru

Jednoduchá kombinace větrníčků, sýru a chřestového krému byla geniální. Rizoto mi přišlo celkem dost slané, zvlášť když bylo s parmezánem, ale nebylo to za tou mezí, kdy by mi to už vadilo. Bavarois mám ráda, s ovocem. S chřestem jsem byla celkem zvědavá. Myslím, že byl povedený, smetanově sladká tečka na závěr a přitom chuť chřestu úplně nezanikla.

 Chřestfest - Mlsná kavka - větrníčkyChřestfest - Mlsná kavka - Chřestové bavarois
Chřestfest - Mlsná Kavka - risotto

Amade

Amade chřest menu mě nalákalo na králíka:

  • Polévka z vojkovického chřestu s estragonem
  • Hřbet z králíka s bílým chřestem, omáčkou z červené čočky a pestem z medvědího česneku
  • Chřestová zmrzlina s marinovanými jahodami a zralým balsamicem

Před jídlem jsme dostali k zakousnutí domácí cibulový chléb s domácími škvarky, obojí výborné. Polévka dobrá, celkem klasický zeleninový krém. Králíčí hřbet byl spíš králič roláda, včetně drůbků, takže to nebyl úplně ten kus masa, který bych čekala. Maso bylo ale krásně měkké a chutnalo, čočka také dobrá. Chřest byl v tomhle případě víceméně už jen takový doplněk.

Chřestovou zmrzlinu jsem přesně před rokem viděla poprvé ve Francii, ale dala jsem si radši jablečnou. Chyba! Chřestová je dobrá a jahody se k ní hodí. Vůbec mi ale nesedla kombinace s balsamikem. Obsluha tu byla milá, ale hodně dlouho to trvalo. Už na polévku jsme čekali půl hodiny, což je při rezervaci konkrétního menu a v úplně prázdné restauraci (po celé dvě hodiny naší návštěvy) už trochu moc. Mají tu ale limonády Belvoir fruit farms, pochutnala jsem si na Lime & Lemmongrass.

Chřestfest - Amade - polévkaChřestfest - Amade - zmrzlina
Chřestfest - Amade - Králík

Il Convento

Na to, že v menu v Il Convento byl z masa jen kousek parmské šunky, mě až překvapivě nadchlo:

  • Salát z chřestu, ředkviček a fenyklu s čerstvým kozím sýrem a balsamicovou redukcí
  • Bílý a zelený chřest podávaný s holandskou omáčkou, parmskou šunkou Jamon Serano a praženou strouhankou
  • Pěna z bílého chřestu s čokoládovou oplatkou v karamelu

Salát ze zeleného a bílého chřestu s restovaným kozím sýrem, ředkvičkami a medovo-hořčičnou omáčkou byl výborný. Hlavní chod vypadal hodně zajímavě a přestože chřest s holandskou omáčkou mi moc neříká, tak v kombinaci ještě s praženou strouhankou (nejlépe fakt jíst všechny ingredience zároveň) to bylo úplně o něčem jiném. Omáčka byla akorát trochu kyselejší. Dezert také příjemně překvapil, sladká pěna opět s jemnou příchutí chřestu a k tomu zelený chřest naložený v medu. Oplatka nebyla tak úplně v karamelu, karamelová jehla byla zapíchnutá do pěny zvlášť.

Obsluha tady byla nejpříjemnější a neměli problém ani s domácí limonádou mimo nabídku nápojového lístku – a protože se jim asi nechtělo dělat s jednou skleničkou, dostali jsme rovnou velký džbán grepovo-pomerančovo-limetkového osvěžení.

Chřestfest - Il Convento - salátChřestfest - Il Convento - pěna
Chřestfest - Il Convento - Holandská omáčka

Ambroisie

Do Ambroisie jsem se vysloveně těšila na pořádný kus masa:

  • Krémové chřestové kapučíno s mandlovými lupínky
  • Australský hovězí flank steak pečený na pepři servírovaný s blanšírovaným chřestem v citrónové omáčce a bramborovým pyré
  • Čokoládová roláda s chřestovým mousse a malinovým sorbetem

Trochu jsem se bála kombinace chuti chřestu a kapučína. Zbytečně. Kapučíno je v názvu trochu matoucí, chutí tam není vůbec, do názvu se vecpalo přes našlehané mléko na chřestovém krému. Flank steak byl výborný (teda konkrétně můj byl výborný, ten druhý už z velké části nebyl medium ale well-done). Pyré byla spíš kaše než pyré (ale dobrá kaše). Chřest byl restovaný ve šťávě z masa, což mu dalo úplně perfektní chuť.

Dezert byl trochu překombinovaný, asi by bohatě stačil sorbet s roládou, ty tři další blbůstky okolo byly navíc. V roládě jsem chuť chřestu ani po důkladnějším pátrání prostě neobjevila, chuť čokolády byla hodně výrazná.

Chřestfest - Ambroisie - kapučinoChřestfest - Ambroisie - Čokoládová roláda
Chřestfest - Ambroisie - Flank steak

Fluidum

A konečně finále v podobě mojí oblíbené restaurace Fluidum. Trochu mě překvapilo, že v menu nebyl ani kus ryby (často se tu pořádají akce se spořádáním nějaké velké ryby):

  • Terinka z mělnického chřestu s concasé z masitých červených a žlutých rajčat a pěnou ze zelených jablek
  • Vařený mělnický chřest s roládou z jarního kuřátka z farmy Štěpánovsko, omáčkou Poulette a bramborem taženým v bylinkovém másle
  • Teplý domácí mazanec se sladkým mělnickým chřestem a mrkvovým sněhem

Jasně zelená terinka byla dobrá. Stejně tak kuře. Nejvíc mě ale dostal dezert (který mě původně nijak nelákal). Teplý opečený mazanec s rozinkama, sladký a úplně skvěle doladěný mrkvovým sněhem. Ten zbytek z chřestu a rebarbory bych tam popravdě ani mít nemusela, ale hodil se k tomu taky dobře.

Chřestfest - Fluidum - TerinkaChřestfest - Fluidum - Mazanec
Chřestfest - Fluidum - Kuřecí roláda

Abych to tedy shrnula, s chutí bych si zopakovala větrníčky z Mlsné kavky, flank steak z Ambroisie, salát a pěnu z Il Convento a mazanec z Fluida. Oželela bych chřestové kapučíno z Ambroisie a nemám zásadní důvod vracet se do Amade (možná pro ten cibulový chleba, co byl bokem). Až mě ale překvapuje, že z celé nabídky není nic, co by na mě zapůsobilo vysloveně negativně a samotný chřest byl ve všech případech zvládnutý dobře.

Byli už jste také nebo chystáte se do některé z Chřestfestových restaurací nebo někam jinam? Nebo si chřest radši připravujete sami doma? A v jaké kombinaci ho máte nejradši?

Kategorie: Restaurace

Zanechte komentář