Těstoviny - hotové tagliatelle

Můžete si koupit čerstvé nebo sušené těstoviny. Ale nejvíc zábavy a chuti zažijete s těstovinami, které si sami vyrobíte. Vážně, chuť je mnohem lepší a výraznější. Doma vyrobené těstoviny budete milovat i jen tak, úplně samotné. A navíc si je můžete dochutit čímkoliv chcete dle libosti.

Recept (1 porce)

  • 100 g mouky
  • 1 větší vejce

Na tradiční italské těstoviny je potřeba mouka, vajíčko, olivový olej, voda a sůl. Dělají se z „mouky dvounulky“ (doppio zero), případně se dá použít i hladká nebělená mouka. Se strojkem se používá semolinová mouka (z tvrdé pšenice). Tu správnou mouku seženete v každé prodejně s italskými lahůdkami. Pokud nemáte strojek na těstoviny, musíte si vystačit s válečkem. Je to o dost těžší, ale zase to o to více chutná!

Těstoviny - vajíčka a mouka

Příprava těsta

Těsto - míchání vajíčka

Nejdříve se rozmíchá vajíčko, postupně se smíchá s moukou. Kolik bude mouky potřeba dost závisí na velikosti vajíčka a savosti mouky, takže nepoužijte hned všechnu mouku, přidávejte postupně. Aby se vajíčka dobře spojila s moukou, musí mít stejnou teplotu, vyndejte je včas předem z ledničky. Těsto je třeba hníst celkem dlouho, tak 10 minut, aby bylo úplně hladké. Placka z těsta by měla být tak 3 milimetry silná, pokud to nejde, bylo tam moc mouky (nebo musíte víc posilovat). Před krájením těsto nechte tak 10 minut schnout na utěrce. Lepit se k sobě nesmí a praskat při krájení taky ne.

Těsto na těstoviny
Těstoviny - válení placky

Tvarování těstovin

Bez strojku celkem fuška. Ne náhodou vyrábím tagliatelle – jsou nejjednodušší. Stačí těsto párkrát přeložit a nařezat proužky. Některé druhy bez strojku vůbec neuděláte (spaghetti, cannelloni, macaroni). Některé se ručně dělají (orechiette, vermicelli, farfalle), chce to ale celkem praxi, aby to k něčemu vypadalo.

Těstoviny - přeložené těsto
Těstoviny - krájení

Vaření a sušení těstovin

Čerstvé těstoviny se vaří jen asi 2 až 3 minuty. Vodu je dobré osolit a pro oddělení těstovin přidat i trochu olivového oleje. Pokud je nechcete sníst hned, můžete je usušit. Aby schly dobře, tagliatelle je dobré smotat do klubíčka (tak jak je znáte smotané z prodejny). Schnout musí asi 24 hodin, potom patří do sklenice. Sušené těstoviny se vaří déle, asi 10 až 12 minut. Prolívat těstoviny po uvaření studenou vodou, aby se neslepily, je nesmysl! Ztratí na chuti.

Těstoviny - hotové tagliatelle

Těstoviny se dají barvit a dochutit přidáním další přísady místo části mouky. O tom zas někdy příště. A na závěr jedno krásné videíčko italské stařenky, která má evidentně moc dobrou praxi.

Kategorie: Vaření

Zanechte komentář

Komentářů: 1

1
2. června 2013Kejm

wau!