Panna cotta s jahodami

Tradiční italský smetanový dezert panna cotta, konzistencí připomínající puding, je jedním z nejjednodušších dezertů. Pochází ze severozápadní Itálie z oblasti Piemonte, ale jí se po celé Itálii. V tradiční formě se podává s čerstvým lesním ovocem, karamelem nebo čokoládou, bežně se ale doplňuje spoustou dalších dobrot, od ananasu až po pistácie. V italštině panna cotta znamená přesně to, co je – vařená smetana.

Jak se dělá panna cotta

Recept (6 porcí)

  • 1 litr smetany
  • 6 lžic cukru
  • 6 plátků želatiny
  • vanilkový lusk

Smetanu, cukr a semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku smícháme v hrnci a zahřejeme. Zároveň namočíme želatinu do vody a necháme nabobtnat. Nabobtnalou želatinu pak trochu „vyždímeme“ a přidáme do horké smetany, cca 80 stupňů.

Ačkoliv je postup extrémně jednoduchý, právě tady na vás čeká jediné kritické místo – želatina ve smetaně se nesmí vařit, jinak panna cotta neztuhne. Až se celá želatina rozpustí, nalijeme do formiček – buď malé bábovičky na jednu porci nebo i do velké formy, správná panna cotta je tak tuhá, že se dá krájet. Potom s panna cottou do ledničky přes noc nebo aspoň na 6 hodin.

Panna cotta

Recept

  • 6 lžic cukru
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce smetany

Karamelový krém

Ovoce nebo karamel na panna cottu pak připravíme až před podáváním. Karamelový krém zahřejeme v kastrůlku cukr s vodou. Jakmile se začne vařit, přidáme trochu smetany. Hotový je hnědý s krémovou konzistencí (úplně neteče).

Panna cotta s karamelem

Panna cotta je poměrně energeticky vydatná, pořádná smetana je hodně tučná. Trochu víc „light“ verze se dá udělat náhradou části smetany mlékem, ale to už pak zas není ta pravá panna cotta!

Kategorie: Vaření

Zanechte komentář

Komentářů: 1

1
26. června 2012Marketa

Zdavim vsechny , panna cotta ja uzasne vynikajici dezert delame ho kazdou chvily a vsem silene chutna to puding je uplna nula . fantastiko cau milovnici panna cotty.