Honza HajnýHonza Hajný a zelňačka

Není nad to se před vařením trochu proběhnout. Z Chefparade mi volali půl hodiny před začátkem kurzu, ať přijdu. Tak proč ne. Na kurzu nás bylo 10 plus šéfkuchař Honza Hajný. V plánu byla česká kuchyně, konkrétně:

  • zelňačka s klobásou,
  • krkovice na karamelizované cibuli se špekovým knedlíkem,
  • svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem,
  • jablečný štrůdl.

Kromě krkovice všechno normálně dělám, takže jsem i trochu váhala, jestli se mi to bude líbit, ale nakonec jsem správně odhadla, že právě to “jinak než to dělám” mě na tom bude bavit.

Krkovice - připravené maso

Začali jsme svíčkovou

Nejdřív jsme nakrájeli všechnu tu zeleninu do základu na svíčkovou. Honza si dával dost pozor, aby každému vtloukl do hlavy, co znamená “na rozpálenou pánev” a že cibulka se má restovat pořádně (a dlouho), ukázal nám, jak prošpikovat maso slaninou a svázat ho. Vařili jsme skupinově, takže každý si něco nakrájel, zasunul jeden, dva špalíčky slaniny a bylo.

Svíčková - opečení masa ze všech stran

Pak jsme přešli k vepřovému. Obsah kurzu jsem stihla jen prolítnout a vůbec jsem si nevšimla, že tam jsou dvě hlavní jídla. Když se objevily vepřové kosti, které jsme pekli pro vepřovou šťávu, hrozně mě to překvapilo.

Karlovarské knedlíky ve fóliiŠpekové knedlíky

Na zelňačku jsem se těšila nejvíc. Nechápu, jak se nám mohlo podařit připálit polévku – jedenáct lidí u toho! Asi problém kolektivní zodpovědnosti. Na chuti to bylo lehce znát, ale i přesto bylo zřejmé, že tahle zelňačka má něco do sebe. Dávám do zelňačky brambory a uzené. Tady jsme se obešli bez brambor a s klobásou. S neuvěřitelně pálivou klobásou, polévka byla hodně ostrá (to mi chutnalo). Taky jsme přidávali sušené švestky, dělá se to tak na Slovensku. Nikdy jsem to tak neměla a je to vážně dobré, příště to určitě zkusím. Chtělo to ještě lžíci zakysané smetany do talíře.

Zelňačka - klobásy a švestkyZelňačka - zelí

Svíčkovou dělám lepší (teda Vašek Frič dělá lepší, já to dobře kopíruju). Teda abych byla korektní, možná není lepší, ale mně víc chutná. Přesto jsem se na svíčkovou těšila, protože jsem už strašně dlouho jinou než Fričovu nedělala, a hlavně na to srovnání jsem byla zvědavá. Rozdíl byl opravdu znát, nechutnala tak zeleninově (mixovali jsme všechnu zeleninu) a jablíčka tam byla jen půlka. Samozřejmě nebyla ani tak sladká, to není žádná.

Svíčková s karlovarským knedlíkem

Honza Hajný je specialista na slavnostní tabule, vyřezávání z ovoce a zeleniny, tvarování marcipánu. Nikde nevaří, je na volné noze a, jak se při zelňačce zmínil, věnuje se foodstylingu. To jsem jako fanoušek dobře vypadajícího jídla nemohla jen tak přejít a nesmířila jsem se s tím, že bychom si jídla jen tak svépomocí dali na talíř. Trvala jsem na tom, aby Honza předvedl ukázkový talíř. Kupodivu se mu moc nechtělo, ale nakonec i pro snítku tymiánu doběhl, aby krkovici doladil. Omáčky obecně moc prostoru k tomu, aby to vypadalo kdovíjak nádherně nedávají, ale pořád s tím jde udělat něco lepšího, než obyčejný “placatý talíř”. Stejná hra proběhla ještě u svíčkové a štrůdlu.

Krkovice se špekovým knedlíkem

Štrůdl. Tady trochu zklamání. Nedělali jsme těsto, tím pádem na tom nic moc nebylo. Klasika jablka, rozinky, strouhanka. Trochu jsem se bála, že na ně zas všichni zapomeneme a připomenou se až dýmem z trouby, ale naštěstí se už další karambol nekonal. Štrůdl byl výborný, já přežraná.

Štrůdl - těsto s jablkyŠtrůdl vytažený z trouby
Jablečný štrůdl

A jaká byla česká kuchyně s Chefparade a Honzou

Čtyři hodiny velmi slušné zábavy, všichni spolukuchaři byli fajn, Honza se ke všemu stavěl ochotně. Trochu mi chybělo dotažení jídel do detailů. Jednak to ukázkové naložení jídla na talíř by mělo být podle mě úplně automatickou součástí, to jak jídlo na talíři vypadá je přece důležité. Jednak bychom mohli dělat třeba brusinky ke svíčkové nebo nějaké vylepšení štrůdlu, co já vím, třeba vanilkový krém. Radši bych asi jeden ten hlavní chod oželela, aby byl prostor na tohle. Super jsem si to užila, příště na steaky!

Kategorie: Kurzy vaření

Zanechte komentář