
Linecká kolečka, srdíčka, hvězdičky nebo kytičky jsou nejoblíbenějším vánočním cukrovím, konkurovat mu v tomhle ohledu můžou snad jen rohlíčky nebo perníčky.
Recept (40 lineckých)
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 2 žloutky (nebo 1 celé vejce)
- vanilkový cukr
- šťáva z půlky citronu
- půl lžičky prášku do pečiva
Na válu z igrediencí uhněteme těsto a necháme přes noc odležet v lednici. Z těsta uválíme placku a vykrajumeme, stejný počet kousků s dírkou uprostřed a bez ní. V lineckém těstu je hodně másla, je potřeba s ním pracovat rychle (nebo ho i vrátit na chvíli do ledničky), jinak se začne lepit.
Pečeme v předehřáte troubě na 160 °C horkovzduch, asi tak 7 minut. Po upečení kolečka s dírkou a bez slepujeme, nejradši rybízovou marmeládou.

Kategorie: Nezařazené