
Skvělými (nejen ovocnými) marmeládkami jsem se zásobila v Toskánsku na trzích v Montepulciano. V městečku, kam typicky zamíříte pro výborné červené víno. Jako asi všechny místní produkty je vyrábí na malých rodinných farmách. A protože měli od každého kousku otevřenou lahvičku k ochutnávkám, než jsem si jich asi 10 odvezla domů, poctivě jsem otestovala co se dalo.
Čatní, džemy, marmelády, aspiky, to vše se skvěle hodí k sýrům. Zvláště bezva je kombinace sýra a sladkého. Džem by měl chuť sýru vhodně doplňovat, k jemným sýrům se hodí jemné chuti, k výraznějším naopak pikantnější.

Co k čemu?
- K smetanovým sýrům
- fík (confettura extra di fichi)
- K měkkým sýrům, hodí se k ricottě
- žlutá paprika (composta di peperoni gialli), lesní ovoce (confettura di frutti di bosco), černý bez (confettura di sambuco), pomeranč (marmellata di arance), citron s medem (crema di limone e miele mille fiori)
- K čerstvým sýrům
- celer (aspic di sedano), červená paprika (composta piccante di peperoni rossi)
- Ke středně zralým sýrům
- rozmarýn (aspic di rosmarino), třešeň (gelatina extra di ciliege, ovčí nebo kozí sýr), chilli s medem (crema di peperoncino piccante e miele)
- Ke zralým sýrům
- víno (aspic di vino), červená cibule (composta di cipolle rosse), hruška & grappa (gelatina di pere e grappa, ideálně s kozím), hruška(gelatina extra di pere, ideální s parmezánem)
- Ke všem sýrům, čerstvým i tvrdým
- bílé hrozny (gelatina extra di uva bianca), modré hrozny (gelatina extra di uva Sangiovese)

A můj favorit? Peperoncino Piccante e miele! V malých dávkách se to dá přežít. A pak miluju kozí sýr + med + vlašský ořech.
Kategorie: Nezařazené