Marmelády

Skvělými (nejen ovocnými) marmeládkami jsem se zásobila v Toskánsku na trzích v Montepulciano. V městečku, kam typicky zamíříte pro výborné červené víno. Jako asi všechny místní produkty je vyrábí na malých rodinných farmách. A protože měli od každého kousku otevřenou lahvičku k ochutnávkám, než jsem si jich asi 10 odvezla domů, poctivě jsem otestovala co se dalo.

Čatní, džemy, marmelády, aspiky, to vše se skvěle hodí k sýrům. Zvláště bezva je kombinace sýra a sladkého. Džem by měl chuť sýru vhodně doplňovat, k jemným sýrům se hodí jemné chuti, k výraznějším naopak pikantnější.

Marmelády

Co k čemu?

K smetanovým sýrům
fík (confettura extra di fichi)

K měkkým sýrům, hodí se k ricottě
žlutá paprika (composta di peperoni gialli), lesní ovoce (confettura di frutti di bosco), černý bez (confettura di sambuco), pomeranč (marmellata di arance), citron s medem (crema di limone e miele mille fiori)
K čerstvým sýrům
celer (aspic di sedano), červená paprika (composta piccante di peperoni rossi)

Ke středně zralým sýrům
rozmarýn (aspic di rosmarino), třešeň (gelatina extra di ciliege, ovčí nebo kozí sýr), chilli s medem (crema di peperoncino piccante e miele)
Ke zralým sýrům
víno (aspic di vino), červená cibule (composta di cipolle rosse), hruška & grappa (gelatina di pere e grappa, ideálně s kozím), hruška(gelatina extra di pere, ideální s parmezánem)
Ke všem sýrům, čerstvým i tvrdým
bílé hrozny (gelatina extra di uva bianca), modré hrozny (gelatina extra di uva Sangiovese)
Marmelády

A můj favorit? Peperoncino Piccante e miele! V malých dávkách se to dá přežít. A pak miluju kozí sýr + med + vlašský ořech.

Kategorie: Nezařazené

Štítky:,

Zanechte komentář