Nezařazené

KitchenAid - robot

O robotovi KitchenAid jsem přemýšlela už hrozně dlouho, je to kvalitní kousek a navíc skvěle vypadá. Tomu ale odpovídá i vyšší cena, takže zvlášť poslední rok, kdy řeším nové bydlení šlo tohle trochu stranou. Teď je ale už skoro měsíc součástí kuchyně a je to s ním přesně tak super, jak jsem si představovala. A teď před vánočním pečením za něj budu ještě dvojnásob ráda. Podle všeho je to taky robot, co vydrží po generace, což je asi víc než kompenzace ceny. Dva dřívější roboty už se mnou nevydržely.

pokračování…

Panzanella

Na poli food delivery vznikla nová služba, Vaříme.cz. Od klasického food delivery aka „dovezeme vám pizzu nebo burger ještě teplý zrovna když máte hlad“ se ale liší celkem zásadně. Nepřiveze jídlo, přiveze suroviny a recept. Uvař si sám. Tak jsem teda uvařila…

pokračování…

Crowns - Taste of London

Vyrazit na Londýnský food festival Taste of London jsme se rozhodli krátce po Prague Food Festivalu, který nás opět trochu zklamal. Hlavně proto, abychom teda dokázali pochopit, jestli to Prague Food Festival dělá už pár let ne moc dobře proto, že jsou to břídilové, anebo to prostě lépe dělat nejde. Ale taky samozřejmě proto, že v Londýně je řada špičkových restaurací a je to zkrátka hezký (gastro) výlet. Nebudu vás napínat, na Taste of London se mi líbilo moc. Udělat festival jídla, který si lidi užijou tedy opravdu jde!

pokračování…

buddha-bar-kachni-buns

Rok se s rokem sešel a zahrady Pražského hradu opět zavoněly dobrým jídlem. Tentokrát hodně nepřálo počasí a jídlo bylo doslova obložené kapkami deště. I když taktiku co nejrychleji proběhnout, ochutnat a domů do tepla zřejmě zvolilo spoustu návštěvníků, už tradiční nedostatky s prostorem pro jídlo festival opět nevychytal. Chápu, že servis na takovéhle akci je trochu problém a moc jinak, než všechny chody najednou to nejde. Co moc nechápu je, proč se tomu restaurace nepřizpůsobí aspoň do té míry, že vymyslí jiný dezert než zmrzlinu. I když ono to teda málem bylo jedno, jak mrzlo. Tak si zase tak říkám, že příští rok už fakt nepůjdu, ale se znám :-) Loni jsem měla podobné myšlenky.

pokračování…

Velikonoční mazanec

Čerstvý domácí mazanec s mandlemi a rozinkami je na Velikonoce nutností! Těsto je vlastně stejné jako na vánočku, akorát se nic nezaplétá, takže to bude úplně jednoduché.

pokračování…

Domácí vlašský salát - bageta

Existuje pár jídel, která nesnesu jinak, než domácí, z vlastní kuchyně. Patří k nim i vlašský salát. Z lahůdek to je zlo a těžko říct, co tam vůbec dávají, majonéza je vždycky taková řídká, až mléčná. Z koupených chlebíčků jakbysmet.

pokračování…

Baltašky s máslem a cukrem

Baltašky jsou tradiční české vánoční jídlo. Kdysi dávno to bývalo na venkově i hlavní štědrovečerní jídlo. Zmínku o baltaškách můžete dokonce najít v knize Zapadlí vlastenci od Karla Václava Raise (z roku 1893). My je teď jíme v týdnu po vánocích k snídani, pokud právě nesnídáme řízek. Jako většina vánočních dobrot i tohle je neskutečná kalorická bomba, možná ta největší. Ale co, jsou přece vánoce!

pokračování…

Vánočka

Bez vánočky by to o vánocích nešlo.

pokračování…

Linecké hvězdičky

Linecká kolečka, srdíčka, hvězdičky nebo kytičky jsou nejoblíbenějším vánočním cukrovím, konkurovat mu v tomhle ohledu můžou snad jen rohlíčky nebo perníčky.

pokračování…

Perníčky - hvězdičky

Perníčky jsou super vánoční cukroví v tom, jak dlouho vydrží. Můžete je začít dělat už v září a v prosinci je dozdobit. Zároveň ale potřebují aspoň dva týdny odležet, takže když to nestihnete včas, máte postaráno o lednové cukroví, a to je taky fajn!

pokračování…

Pracny a skořice

Kakaové pracny se skořicí, hřebíčkem a citronovou kůrou nejen chutnají, ale také krásně voní. A hlavně, jak se tak říká, pracny nejsou pracný, takže nepatří k tomu cukroví, které bychom vynechávali.

pokračování…

Vanilkové rohlíčky 1

Tak jo, budou vánoce, a vánoce bez rohlíčků, to by nebylo ono. Ty naše jsou tak dobré, že už zase nejsou, ale to nevadí, je to práce tak na dvě hodinky a bude další várka super rohlíčků.

pokračování…

Foodparade - Troja

Foodparade si na víkend evidentně objednalo krásné počasí, nabídka restaurací je víc než lákavá, což dohromady naznačovalo příslib dobře stráveného odpoledne v zahradách Trojského zámečku na druhém ročníku tohohle festivalu jídla. A taky že jo! Odpoledne jsme si opravdu krásně užili a jestli ještě váháte se zítřejší návštěvou, určitě doporučuju vyrazit.

pokračování…

Noodles - Těstoviny a saranče

Snad je to tím, že jsem čím dál zmlsanější nebo tím, že drtivou většinu restaurací na Prague Food Festivalu už mám projedenou. Pořád mě to baví, ne že ne, ale už to není takový zážitek. Úžasné vyzrálé české hovězí od Ambiente z předloňského festivalu si pamatuju doteď, z loňska už vzpomínám jen jak nás vyháněli při posedávání na zídce. Letos to taky nebylo špatný, ale to nadšení jako kdysi už je dávno pryč.

pokračování…

Foursquare

Znáte to, jste daleko od domova, v prostředí, které vůbec neznáte a máte hlad. Chcete si dát něco opravdu dobrého a nejlíp i místního. Jenže pokud naslepo vlezete do první hezky vypadající restaurace, riskujete průšvih. Můžete mít štěstí nebo dostanete na talíř něco, na co budete chtít co nejdříve zapomenout. Téměř jistě nenarazíte na některý z těch nejlepších podniků, který okolí nabízí. A právě ke zvýšení šancí na spokojené bříško vám může pomoci Foursquare.

pokračování…

Marmelády

Skvělými (nejen ovocnými) marmeládkami jsem se zásobila v Toskánsku na trzích v Montepulciano. V městečku, kam typicky zamíříte pro výborné červené víno. Jako asi všechny místní produkty je vyrábí na malých rodinných farmách. A protože měli od každého kousku otevřenou lahvičku k ochutnávkám, než jsem si jich asi 10 odvezla domů, poctivě jsem otestovala co se dalo.

pokračování…