Okurkáda

Bezesporu největším hitem letošního léta je okurkáda, chcete-li použít frekventovanější, leč ne tak hezký název, tak okurková limonáda. Na osvěžení je perfektní, takže se není čemu divit, že ji do nápojových lístků zařadilo opravdu hodně restaurací. A mnohdy ji i mimo nabídku udělají na přání.

Recept

  • okurka
  • cukr

Standardní okurkáda se dělá jednoduše tak, že nakrájíte okurky na kostičky, rozmixujete na kaši, zalijete vodou, necháte chvíli odstát (v ideálním případě přes noc) a podle chuti dosladíte. A hlavně vychladit, teplá okurkáda není dobrá. Můžete ji připravovat z oloupaných nebo neoloupaných okurek, je to jedno, druhá varianta bude výrazně zelenější. Samotné okurky je dobré přecedit, pokud to nechcete mít víc jako okurkový salát.

Okurkáda i bez okurek

Vyrábět okurkový fresh ne všechny restaurace baví, naštěstí existuje ještě jednodušší řešení – náhražka v podobě okurkového sirupu. Ovocné sirupy se při výrobě nápojů používají běžně, takže proč by to nešlo i s okurkama. Konkrétně se dá použít okurkový sirup Giffard. Giffard vyrábí sirupy opravdu z ovoce/zeleniny, takže chuťově jsou dobré. Namíchání koktejlu podle chuti vůbec nic nebrání, výborná je okurkáda v kombinaci s tonicem, citronovou šťávou nebo alko varianta s ginem a tonicem. Asi by se toho k okurkám hodilo daleko víc, víc jsem nezkoušela, tyhle mi zachutnaly dost.

Kam na okurkádu

Jak píšu, mají ji skoro všude, tak jen pro inspiraci pár podniků, kde ji zaručeně dostanete (ale musíte rychle, sezóna končí!): V Ambiente Pizza Nuova mají tu nejopravdovější a nejzelenější okurkádu. V Orange Baru dostanete okurkádu ze sirupu Giffard s tonicem, podobně jako v Jet Setu, tam je taky dobrá. A třeba v Chuťpointu vám ji udělají jako skoro všechno na přání, i když v nabídce není.

Spoustu okurkády jsme ochutnali s Gastrokritikem, tak se ještě můžete zaskočit podívat tam na srovnání několika pražských okurkád.

P.S.: V pokusu prosadit slovo „Okurkáda“ do nápojových lístků jsem bohužel selhala, nicméně nevzdávám to, objednávám okurkádu a většinou už mi rozumí. Tak snad příští rok to vyjde! :-)

Kategorie: Vaření

Štítky:, ,

Zanechte komentář

Komentářů: 5

1
19. května 2013Kejm

to zní suprově!

2
29. června 2013Nikol Tadicova

Nejlepsi okurkovou limonadu maji v Parkhotel Popovicky….doporucuji

3
29. června 2013Petra

Nikol, tam jsem nebyla, díky za doporučení!

4
17. července 2013dana holubová

a okurkádu dělaji i v Roudnici restaurace Angus utikejte ji ochutnat je vážně moc dobrá

5
17. července 2013Petra

Díky za tip! Teď jsem sice moc daleko, ale v budoucnu to určitě vyjde, Angus zní moc dobře :-)