Sapa - Hue Xua

Vyrazili jsme s pár kamarády, Gastrokritikem a Viet Food Friends do Sapy na několikachodový oběd. Sapa je velká vietnamská tržnice, je tu hromada nevýznamných obchodů s hadrama, ale především asi 30 bister a pár obdchůdků s potravinami. Když jsem tu byla asi před čtyřmi lety poprvé, dlouho jsem se pak trochu bála jít sem znova. Přišlo mi, že se zaručeně ztratím a bez zkušeného doprovodu tam budu za vetřelce. Tahle doba už je ale dávno pryč, vietnamská kuchyně je oblíbená, do Sapy chodí spousta Čechů a já už se tu přinejmenším dokážu neztratit. Vietnamské jídlo miluju, takže do Sapy se prostě občas musí!

Sapa má své kouzlo. Na rozdíl od vietnamských bister v centru je tu hodně těch specializovaných – některá bistra vaří jen jediné jídlo, některá vaří třeba jen z jediného druhu masa. Na vietnamské kuchyni je zajímavé i to, že zpracovávají z masa úplně všechno. Kosti nikdy nevyhazují, dělají z nich vývar. Velkou lahůdkou je salát z kůže z kuřecích pařátů, samozřejmostí jsou vnitřnosti a do polívky jsme dostali vepřovou nožičku. To, co se tu vaří je většinou spíš taková moderní vietnamská kuchyně, na nabídku té tradiční ještě asi nemají dost odvahy, ale já myslím, že na to brzo také dojde. Mým oblíbeným bistrem je Hải Hà, je tu k dostání nejlepší bún chả jakou jsem kdy jedla. Skoro je těžké to minout, grilované vepřové tu z venkovního grilu voní opravdu do dálky. Teď jsme navštívili ale 3 jiná bistra…

Dũng Liên

V Dũng Liên se specializují na kachnu. Z kachny spotřebují každý kousek masa. Běžně tu uvidíte mističky s takovou červenou omáčkou – tak to je husí krev. Zamíchaná se solí, aby se zahustila. Nechutnala jsem, je to vlastně chlapská záležitost – aby se zneškodnili možné bakterie, prokládá se jídlo tvrdým alkoholem. Dali jsme si pečenou kachnu, ochucenou galgánem a sezamovými semínky. K tomu ledový salát, vietnamskou bazalku a vývar s koriandrem a jarní cibulkou. Maso se namáčí do sójové omáčky s chili papričkami a česnekem. A k tomu samozřejmě nudle.

Kachna

Phương Phượng

Specialisti na jediné jídlo jsou v Phương Phượng. Vaří tu snídaňové jídlo bánh cuốn, rýžové rolky dělané na páře. Jsou to opravdu luxusní závitky, plněné mletým vepřovým masem a černými houbami a posypané smaženou cibulkou. K tomu se jí ještě chả lụa, plátky masa podobné (nikoliv chuťově) sekané.

Rýžové rolky

Huế Xưa

Větší restaurace s pestřejší nabídkou, jídla tu dělají v normální a malé porci. Malá stačí, je hodně velká. My zkusili hovězí i kuřecí Bún bò Nam Bộ. A pak taky vietnamské kafe. To je super, víceméně je to takový dezert (což ve vietnamské kuchyni moc není). Kávu totiž míchají s nezanedbatelnou porcí kondenzovaného mléka.

Bun bo Nam Bo

Bán Buôn

Kromě rolek, které jsme si nechali zabalit, protože sníst se ta porce nedala jsme ještě zašli okouknout a nakoupit nějaké potraviny. Nakupovat sem je dobré chodit ve všední den nebo v neděli. V sobotu sem chodí ve velkém nakupovat Vietnamci, je tu dost narváno a „turistický způsob nakupování“ obchodníky zdržuje. K dostání je leccos od bylinek, ovoce, zeleniny a masa, přes kafe až po nádobí. Zásobila jsem se zeleným čajem a chipsy z chlebovníku. Taky teď mám doma rýžové placky na pečené závitky a těžko říct, co s nima udělám. Z vietnamské kuchyně neumím uvařit vůbec nic. Zatím!

3 pravidla vietnamského stolování

  • jídlo se obvykle sdílí, ze společné misky se tedy nabírá obrácenou stranou hůlek (pokud teda nejíme s rodinou, kde to nevadí),
  • jídlo začíná tak, že nejmladší pozve starší k jídlu (resp. každý mladší pozve každého staršího), něco jako naše „dobrou chuť!“,
  • dobrý vietnamský hostitel vám nenechá prázdný talíř, vždycky doplní, takže jsme-li plni, je dobré něco málo na talíři nechat (to se teda netýká restaurací, tam s další porcí nikdo nepřiběhne).

Všechna zmíněná bistra najdete ve Foursquare listu Vietnam v Praze!

Vyražte, budete nadšení!

Kategorie: Restaurace

Zanechte komentář