Vanilkové rohlíčky 1

Tak jo, budou vánoce, a vánoce bez rohlíčků, to by nebylo ono. Ty naše jsou tak dobré, že už zase nejsou, ale to nevadí, je to práce tak na dvě hodinky a bude další várka super rohlíčků.

Recept (40 rohlíčků)

  • 100 g hladké mouky
  • 50 g bramborového škrobu
  • 50 g pískového cukru
  • 50 g strouhaných oříšků
  • 80 g másla
  • 1 žloutek
  • trochu vanilkového cukru

Rohlíčky jsou prakticky nejméně pracné (pečené) cukroví. Ingredience se dají dohromady na vále, důkladně prohnětou. Při správné konzistenci se výsledná koule rohlíčkového těsta nelepí (kdyžtak přidejte trochu mouky), nerozpadá. Těsto se dá do ledničky odležet přes noc (když se nemůžete odhodlat k pečení, vydrží i pár dní). Dobré je zabalit ho do potravinové fólie, aby neoschlo.

Z těsta se pak uválí váleček, ten se rozkrájí na stejně velké kousky, z kterých se pak vyvalují jednotlivé rohlíčky. Někdo dělá silnější střed, já dělám rovnoměrný váleček, který jen ohnu. S hotovými rohlíčky pak šup na plech.

Vanilkové rohlíčky 3

Troubu předehřejte na 180 °C, rohlíčky pečeme do růžova, cca 10 minut. Po vyndání z trouby rohlíčky necháme chvílí vychladnout, ale ještě teplé (ne úplně horké) obalíme v moučkovém cukru. Ještě lépe v moučkovém cukru ovoněném vanilkovým luskem.

Vanilkové rohlíčky 2

A samozřejmě… rohlíčky, které se zlomí je potřeba bez odkladu sníst, aby nekazily dojem. A kdyby se žádný zlomit nechtěl, trochu jim pomozte :-)

Kategorie: Nezařazené

Zanechte komentář