Vánočka

Bez vánočky by to o vánocích nešlo.

Recept (asi kilová vánočka)

  • 500 g polohrubé mouky
  • 110 g másla
  • 80 g cukru
  • 2 žloutky a 1 celé vejce
  • 250 ml mléka
  • 25 g droždí
  • šťáva z půlky citronu
  • špetka soli
  • špetka muškátového oříšku
  • citronová kůra
  • 50 g mandlí
  • 50 g rozinek

Droždí můžete nechat vykynout ve vlažném mléku s cukrem, jak jste zvyklí. Já ho jen roztírám s trochou cukru a soli, maličko zrychlovák. Postupně přidáme všechno ostatní – nic by nemělo být studené, jinak to pak nevykyne. Pokud mícháte těsto v míxéru, rozinky a nasekané mandle vmíchejte až na konec vařečkou, jinak by byly na padrť. Správné těsto se nelepí na mísu, je pevné a pružné. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme tak dvě hodiny v teple kynout.

Mandle a rozinky

Na upletenou vánočku

  • 1 vejce na potření
  • mandle na posypání

Vánočka se dá uplést různě, nejčastěji se dělá ze šesti pramenů nebo „třípatrová“ z devíti. Ta ze šesti se mi moc nelíbí vzhledově, tak pletu z devíti. Těsto si rozdělíme na devět stejných dílů a z těch uválíme stejně dlouhé prameny. Ze čtyř upleteme cop, dáme ho na plech a uprostřed dlaní promáčkneme žlábek. Ten potřeme vajíčkem a položíme do něj další cop, tentokrát ze tří pramenů. Opět promáčkneme žlábek a potřeme vajíčkem. Nahoru položíme zamotánek z posledních dvou pramenů, na koncích zamáčkneme (ideálně jakoby pod vánočku) – každé z vrchních pater má být trošku delší než délka vánočky, aby pokrylo předchozí patro i na koncích vánočky. Necháme ještě asi půl hodinky jen tak na plechu kynout. Celou vánočku pak potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Na koncích a na středu kolmo propíchneme vánočku špejlí, aby udržela tvar. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C horkovzduch, asi 30 až 45 minut, podle tloušťky vánočky.

Nakrájená vánočka

A pak už jen lehce pocukrovat a sníst. Jí se to jak jinak než s máslem a horkým kakaem! :-)

Kategorie: Nezařazené

Štítky:,

Zanechte komentář