Perníčky - hvězdičky

Perníčky jsou super vánoční cukroví v tom, jak dlouho vydrží. Můžete je začít dělat už v září a v prosinci je dozdobit. Zároveň ale potřebují aspoň dva týdny odležet, takže když to nestihnete včas, máte postaráno o lednové cukroví, a to je taky fajn!

Recept (100 perníčků)

  • 250 g medu
  • 200 g cukru
  • 800 g hladké mouky
  • 1 vejce + 2 žloutky
  • 125 ml vlažné vody
  • citronová kůra
  • půl lžičky hřebíčku
  • prášek do perníku

Cukr rozpusíme v medu v horké vodní lázni. Se vším ostatním pak smícháme na válu a dobře propracované těsto dáme do ledničky přes noc uležet. Klidně ho můžete nechat uležet i dva dny, ono se aspoň dobře provoní.

Z těsta vyválíme placku, tak půl centimetru vysokou a z ní pak vykrajujeme perníčky. Pečeme v troubě na 170 °C horkovzduch, zhruba 10 minut. Po upečení perníčky tence potřeme rozšlehaným vejcem.

Pak už jen necháváme rozležet, aby perníčky změkly.

Perníčky s dvoubarevnou polevou

Poleva (na zdobení perníčků)

  • 1 bílek
  • 120 – 140 g moučkového cukru

Z bílků a moučkového cukru umícháme polevu. Správná poleva je bílá, hustá (při zdobení zůstává na místě, neroztéká se do stran). Pokud chcete perníčky zdobit barevně, můžete přidat lžičku kakaa (a ubrat trochu cukru) nebo špetku nějakého potravinářského barviva. Polevu pak dáme do papírového kornoutku (nebo zdobícího sáčku), dole prostřihneme maličkou dírku a kreslíme na perníčky. Když se to náhodou nepovede, jde to navlhčeným ubrouskem setřít.

Kategorie: Nezařazené

Zanechte komentář