Tarte tatin - jablečný koláč

V rostoucí konkurenci kuchařských kurzů spustila Iveta Fabešová, kterou můžete znát z pořadu Na nože! nebo jejích kuchařek o pečení dobrot, svůj kurz vaření trochu jinak. Udělala to jako online konferenci přes Google+ Hangout. První kurz úspěšně proběhl právě dnes a přestože to byla tak trochu beta verze, která potřebuje v některých ohledech poladit, uvařili jsme si skvělý oběd, náramně jsme si to užili a Iveta s průběhem myslím taky může být spokojená.

Jak to probíhá

Kurz probíhá přes Google+ Hangout, takže je potřeba mít v termínu čas, mít kuchyň, nakoupeno, účet na Google+ a být online s webkamerou. Předtím je potřeba se přihlásit na stránkách Ivetiných kurzů. Po přihlášení Iveta pošle potvrzení účasti, následně i potřebné suroviny a pak už zbývá jen počkat na sobotu na desátou, až si nás Iveta zavolá přes Hangout. Přes webkameru si účastníci kurzu vzájemně vidí do kuchyně, Iveta má v kuchyni celý set kamer, díky tomu můžeme vidět v detailu co a jak přesně dělá nebo teda hlavně jak to má správně vypadat.

Vaření přes Google+ Hangout

Jak jsme si to užili

Přímo v mojí kuchyni jsme se sešli já, kamarádka Péťa a Honza. Přes Hangout jsme nahlédli ještě do dalších šesti kuchyní (přes Hangout se může spojit maximálně 10 uživatelů, což je pro tenhle účel tak akorát). Kromě Ivety s námi vařili třeba i redaktorka Apetitu Darina Sieglová nebo editor Hospodářek Otakar Schön. Ambiciózně plánované dvě hodiny vaření se protáhly na tři.

Všichni jsme vařili slavnostní tříchodové menu:

  • pravá francouzská cibulačka,
  • kuře na víně se žampiony,
  • francouzský jablečný koláč.

Před kurzem je potřeba dojít nakoupit. Sice jsme nakoupili ráno před kurzem všechno čerstvé na farmářských trzích, ale hrubě jsme podcenili přípravu surovin. Před začátkem jsme sotva stihli vyložit nákup v kuchyni, neměli jsme ani naváženo, natož nakrájeno. Od začátku jsme tedy trénovali paměťovou kapacitu. Ve chvíli kdy Iveta dávala těsto na koláč (které se dělalo jako první, protože muselo dlouho odpočívat) do ledničky, my měli naváženo a začínali jsme míchat. Iveta byla určitě dobře připravená na to, že by někdo mohl nestíhat a pořád se ptala, jestli mají všichni hotovo a stíhají. My pořád tvrdili, že jo a doufali, že nikdo nepochopí, co je pravým důvodem toho, že na rozdíl od ostatních se na kameru nevytahujeme svými průběžnými výsledky :-)

Následovala podpásovka v podobě „přidejte nakrájenou zeleninu“. Mrkev, celer i cibule to dobou byly ještě vcelku, nemyté, neoloupané v sáčku. Tady jsme se ale vůbec nedaly rozhodit, krájíme děsně rychle a začínáme dohánět pomalejší start. Dovršením jistoty našeho časového skluzu se pak ale stala kuřecí prsa. Jasně, tušíte správně, koupili jsme si dvě celá kuřata s tím, že je ještě před kurzem vykostíme. To jsme bohužel nestihly a ani v tom pětisekundovém limitu, kdy Iveta prohlásila „a teď na tu pánev vložíme kuřecí prsa“ se to úplně nepovedlo.

Vaření s Ivetou Fabešovou

Naštěstí základ na omáčku chvíli trvá a v mezičase se nic zásadního nedělalo, takže jsme se náhle ocitly v situaci, kdy jsme čistily žampiony ještě dříve, než je bylo potřeba přidat. Skluz jsme dohnaly. Někdy v té době se připojily další dvě účastnice (kterým to asi z technických důvodů včas nešlo), takže se tempo ještě trochu zvolnilo a my už v klidu krájely jablka na koláč.

Kuře na víně se žampiony

V tu chvíli to začínalo být zábavnější. Víc jsme koukali, co dělají ostatní, upíjeli víno, ochutnávali výbornou omáčku a fotodokumentovali nepořádek v kuchyni. Výsledky už jsme pyšně ukazovali na kameru. Spokojenost sebou samými byla dost velká, zvlášť poté, co se v mezích očekávaných možností podařilo i hezky překlopit „upside-down“ jablečný koláč.

Francouzská cibulačka

Cibulačka byla perfektní, povedla se krásně hustá, cibulka jak má být a zapečený toust s ementálem jakbysmet. Koláč líp chutnal, než vypadal. Obojí bylo z těch jídel, za kterými se rádi vracíte. Kuře na víně bylo dobré, ale v paměti mi asi dlouho neutkví.

Vaření offline versus online

Musím říct, že online kurz vaření má něco do sebe. Je bezva vařit ve vlastní kuchyni a je fajn, když vaše drobné kuchařské faily zůstanou nepostřehnuté. Je to přirozenější, protože přestože jste na kameře, ostatní vás moc nesledují a zvuk máte většinu času vypnutý (prý to někdy v budoucnu bude moci být zaznamenané a bude to viset na YouTube nebo už při vaření na to bude moci koukat kdokoliv, tak tenhle argument trochu padá). Je to takové víc v pohodě. Největší problém by mohl být v případě, že se něco nedaří třeba dochutit, proto je dobré do online kurzu zvolit nějaký tradiční recept jako je právě cibulačka nebo francouzský jablečný tarte tatin. Taky je potřeba být ve střehu a neminout některé důležité momenty. Myslím, že obecně se všichni včetně mě ptali mnohem míň než kdybychom byli na normálním kurzu.

Doporučuju? Rozhodně ano!

Přestože ráno bylo tak krásně, že jsem měla pár lepších nápadů co dělat, než se zavřít na dopoledne do kuchyně, bylo to super. Iveta vysvětlí i proč děláme to, co zrovna děláme tak, jak to děláme. Další kurz by měl proběhnout za 14 dní. Od Ivety bych každopádně ale nejradši viděla v nabídce čistě cukrářsky zaměřený kurz.

Vařte ve dvou, je to zábavnější. Připravte si všechno pečlivě dopředu – navážené, nakrájené, připravené potřebné nádobí, ať to máte v klidu.

A co vy? Potkáme se někdy při vaření na Hangoutu nebo preferujete tradiční kurzy?

Kategorie: Kurzy vaření

Zanechte komentář

Komentářů: 2

1
29. dubna 2012Hana

Tak vidím, že jsem byla nakonec jediná, komu se nepodařilo ani po více než hodině po zahájení připojit, takže jsem to vzdala a vyrazila ven, na sluníčko. Problém byl v tom, že jsem doma měla všechny ty suroviny nachystané a tak jsem i přemýšlela, jak je zužitkovat, aby nevyšly v niveč. Po této zkušenosti asi zůstanu věrná tradičním kurzům, pokud ještě na nějaký vyrazím. Také proto, že včera jsem měla zcela výjimečně celý dům jen pro sebe, kdežto běžně mívám kolem sebe nejméně dva malé „rušivé elementy“. Každopádně moc děkuji za Vaše zážitky a jsem ráda, že jste si to všichni užili :)

2
29. dubna 2012Petra

Jé, tak to je škoda :-( Bylo to vážně bezva. Tak třeba ještě příště, bylo by škoda na to kvůli technickým potížím zanevřít!