
Čerstvý domácí mazanec s mandlemi a rozinkami je na Velikonoce nutností! Těsto je vlastně stejné jako na vánočku, akorát se nic nezaplétá, takže to bude úplně jednoduché.
Recept (asi kilový mazanec)
- 500 g polohrubé mouky
- 110 g másla
- 80 g cukru
- 2 žloutky a 1 celé vejce
- 250 ml mléka
- 25 g droždí
- šťáva z půlky citronu
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- citronová kůra
- 50 g mandlí
- 50 g rozinek
Rozinky můžete před přípravou těsta namočit do rumu. K droždí a mléku postupně přidáme všechno ostatní – nic by nemělo být studené, jinak to pak nevykyne. Pokud mícháte těsto v mixéru, rozinky a nasekané mandle vmíchejte až na konec vařečkou. Správné těsto se nelepí na mísu, je pevné a pružné. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme tak dvě hodiny v teple kynout.

Na mazanec
- 1 vejce na potření
- mandle na posypání
Mazanec potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C horkovzduch, asi 45 minut.
A pak už jen sníst.
Kategorie: Nezařazené
fííha, hezčí jsem asi neviděla :)