Velikonoční mazanec

Čerstvý domácí mazanec s mandlemi a rozinkami je na Velikonoce nutností! Těsto je vlastně stejné jako na vánočku, akorát se nic nezaplétá, takže to bude úplně jednoduché.

Recept (asi kilový mazanec)

  • 500 g polohrubé mouky
  • 110 g másla
  • 80 g cukru
  • 2 žloutky a 1 celé vejce
  • 250 ml mléka
  • 25 g droždí
  • šťáva z půlky citronu
  • špetka soli
  • špetka muškátového oříšku
  • citronová kůra
  • 50 g mandlí
  • 50 g rozinek

Rozinky můžete před přípravou těsta namočit do rumu. K droždí a mléku postupně přidáme všechno ostatní – nic by nemělo být studené, jinak to pak nevykyne. Pokud mícháte těsto v mixéru, rozinky a nasekané mandle vmíchejte až na konec vařečkou. Správné těsto se nelepí na mísu, je pevné a pružné. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme tak dvě hodiny v teple kynout.

Velikonoční mazanec

Na mazanec

  • 1 vejce na potření
  • mandle na posypání

Mazanec potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C horkovzduch, asi 45 minut.

A pak už jen sníst.

Kategorie: Nezařazené

Zanechte komentář

Komentářů: 1

1
19. května 2013Kejm

fííha, hezčí jsem asi neviděla :)